Buvo laikai, kai etiketėse ieškojome žodžio „liesas“ arba „sudėtyje mažai riebalų“. Vėliau šie skambūs terminai buvo performuoti į „be pridėtinio cukraus, mažiau cukraus“.  Šiuo metu vis dažniau pradedame matyti naują vaizdą: ekologiją. Pavyzdžiui, kūdikio primaitinimui tėvai tiek ieško naminės mėsos ar daržovių iš savo daržo, tiek parduotuvėse dairosi ekologiškų pieno produktų – pieno, jogurto, varškės, kefyro ir t.t. Ar ekologiška produkcija yra naujasis maisto pasirinkimo vedlys?

Kalbant apie ekologiją ir ekologiškus maisto produktus, pirmiausia reikėtų nubrėžti ribas, skiriančias paprastą maisto produktą nuo ekologiško. Taigi, kodėl parduotuvėje verta rinktis ekologiškus pieno produktus?

Ekologiškai išauginta/pagaminta produkcija:

1)    Nenaudojama GMO, jonizuojančios radiacijos.

2)    Draudžiama naudoti pagalbinius – dirbtinius kultivavimo, apvaisinimo – metodus, herbicidus, pesticidus.

3)    Hormoniniai preparatai, antibiotikai naudojami tik esant poreikiui bei leidus tai kontroliuojančioms institucijoms.

4)     Visi reikalavimai taikomi ne tik auginant, bet pakuojant, fasuojant, transportuojant ir sandėliuojant maisto produktus, gyvūnus, augalus.

Maisto produktas gali būti pavadintas ekologišku tik tokiu atveju, jeigu 95 proc. sudėtyje esančių ingredientų atitinka „ekologiškumo“ sąvoką.

Ar ekologiškas žymėjimas – dar vienas būdas kaip išvilioti daugiau pirkėjo pinigų? Ar įmanoma atskirti ekologišką maisto produktą?

Kalbant apie pačią sudėtį, tikrai retai rasime skirtumų tarp ekologiško ir neekologiško produkto, lygindami pagrindinius energetinės vertės rodiklius, makronutrientus: baltymai, riebalai, angliavandeniai.

Visgi, ekologiškas cukrus ar paprastas baltas cukrus – tai vis tiek tas pat cukrus. Valgydami daugiau ekologiško cukraus ar mėsos, bet mažiau daržovių – sveikesni nebūsime. Sveikatai palankios maitinimosi taisyklės nesikeis, nepaisant mūsų produkcijos kokybės – vyrauti privalo sezoninės daržovės ir vaisiai, kiek įmanoma natūralesni, „nesupančioti pramonės gniaužtų“, grūdinės kultūros bei gyvūninės kilmės maistas, kurio, verta pabrėžti, ne visada privalo būti žmogaus lėkštėje.  Ekologiškos produkcijos intencijos ir tikslai yra žymiai gilesni: kaip priversti vartotoją pagalvoti ir apie kitus – auginimo, gamybos ar transporto – procesus.

Šiuo metu yra paplitęs gajus mitas: lieknas, vadinasi – sveikas. Todėl pagrindiniu maisto pasirinkimo kriterijumi dažnai tampa tik kalorijos, tačiau niekas nepamąsto, kokią įtaką tų kalorijų turintis maisto produktas daro žmogaus ląstelių funkcionavimui ar ligų pasireiškimo rizikai.  

Ne vienas tyrimas ir realūs pavyzdžiai įrodo: sulieknėti galima ir valgant koldūnus ar greitųjų užkandinių maistą, tačiau tokia redukuota dieta išliekamosios ilgalaikės vertės mūsų organizmui anaiptol neatneša.

Vartojant ekologiškus maisto produktus, greitų sveikatos pagerėjimų nesulauksime, savijauta per kelias dienas nepagerės, svoris greičiau nekris, bet ilgalaikių rezultatų ir ligų prevencijos galime tikėtis.

Kas yra iki šiol žinoma apie ekologiškų produktų teigiamas savybes?

Mokslinės analizės patvirtina, kad vartojant ekologiškus maisto produktus – mažėja rizika sirgti alerginėmis ligomis. Keli tyrimai nurodo teigiamą sąsają tarp ekologiškų maisto produktų vartojimo ir onkologinių ligų bei nutukimo rizikos sumažinimo.

Tam tikri, masinėje augalininkystės pramonėje naudojami pesticidai, herbicidai, yra siejami su vyriška lytine disfunkcija, nėščiosioms – vaisiaus sulėtėjusia branda. Ekologiškuose produktuose šių pridėtinių medžiagų aptinkama žymiai mažiau.

Dar vienas ekologiškų maisto produktų pranašumas: sunkieji metalai, kurių šiuose maisto produktuose yra 30–40 proc. mažesnė koncentracija, pavyzdžiui: kadmio, metalo besikaupiančio žmogaus kepenyse, inkstuose.

Dėl minėtų priežasčių, rekomenduojama, esant galimybėms, rinktis ekologiškus maisto produktus rizikos grupės žmonėms, tarp jų: turintiems alergijas, senyvo amžiaus arba nėščiosioms.

Pavyzdžiui, šeimų, auginančių mažus vaikus itin mėgstama pieno produktų linija – „Dobilas“. Tai pirmoji ekologiškų pieno produktų linija Baltijos šalyse, sukūrusi ir palaikanti ypač platų asortimentą: nuo ekologiško pieno iki varškės ar jogurtų. Šiems produktams pagaminti naudojamas pienas yra tik iš ekologiškų Lietuvos ūkių – laisvai besiganančių karvių.

Ekologiški pieno produktai

Šiais laikais prekybos centrų lentynose galime surasti ne vieną „ekologišką“ produktų liniją. Verta paminėti, kad būtent „Žemaitijos pieno“ ekologiškų produktų linija „Dobilas“ buvo viena pirmųjų, Lietuvos rinkai suteikusi progą įsigyti ekologišką pieno produkciją.

Nors ir praėjo ne vieneri metai, apklausų bei produkto kokybės analizių išvados parodė, kad „Dobilo“ kainos, kokybės, paklausos ir skonio santykis  nesumažėjo bei išlaikė populiarumą tarp vartotojų.

Iš asmeninės praktikos galiu patvirtinti, kad besirenkant pieno produktus, dažnai pacientams rekomenduoju „Dobilo“ asortimentą, dėl šių produktų švelnaus skonio bei konsistencijos, kurie išgaunami, nenaudojant tirštikių, skonio stipriklių.

Taip pat šiuose ekologiškuose pieno produktuose randamas didesnis kiekis omega-3 riebalų rūgščių, lyginant su omega-6 riebalų rūgštimis.

Ar be ekologiško maisto nukentėsime?

Ekologiškas maistas pasižymi didesniais gamybos kaštais, todėl kainos lentynose tikrai dažnai gali būti mums neįkandamos. Tačiau neverta dėl to jaudintis –  sveikatai palankus maistas nebūtinai privalo būti 100 proc. ekologiškas. Kol domėsimės, ką valgome, maitinsimės tuo, kas yra lokalu ir, galbūt, kuo mažiau „paliesta“ pramonės, tol galėsime būti ramūs. O jeigu yra galimybė įsigyti ekologiškos produkcijos, tai dar stipriau praturtinsime savo mitybą ir  apsaugosime organizmą nuo žalingų cheminių medžiagų.

Kalbant apie pieno produktus – „Dobilas“ pieno produktų linija yra viena iš nedaugelio, galinti konkuruoti savo kokybės bei kainos santykiu su kitomis (nebūtinai ekologiškomis) prekėmis. Ši produkcija atrado savo klientų ratą ne tik ekologiškų prekių parduotuvėse, bet ir didžiuosiuose prekybos centruose. Šiems pieno produktams pagaminti naudojamas pienas yra tik iš ekologiškų Lietuvos ūkių – laisvai besiganančių karvių.

Linijai „Dobilas“ naudojamas pienas yra atskirai surenkamas, transportuojamas, o gamybos procesas griežtai kontroliuojamas sertifikuotos laboratorijos ir VšĮ „Ekoagros“. Ekologiški produktai pažymimi visame pasaulyje žinomais, ekologinį išskirtinumą rodančiais, ženklais.

„Dobilas“ produkcija ypač tinka vaikams, nes joje mažiau cukraus, ji be konservantų ir tirštiklių. Štai „Dobilas“ jogurtas natūralus gerųjų bakterijų, baltymų šaltinis.  Jis yra itin švelnaus skonio ir konsistencijos.  Jogurto gamyboje nenaudojami tirštikliai, o  švelni ir tiršta konsistencija gaunama panaudojant pieno baltymus.  Baltymai yra reikalingi naujų ląstelių sukūrimui,  jie labai svarbūs imuninei sistemai, padeda atsistatyti po įvairių susirgimų. „Dobilas“ pienas – 2019 metų Nr.1 vartotojų pasirinkimas kategorijoje.

Visgi, svarbiausia yra ilgalaikis visos dietos (mitybos būdo) balansas ir žmogaus dėmesys jo vartojamam maistui.