Džiugas
Džiugas – legenda, tapusi sūriu. Tai sūris – gaminamas iš aukščiausios kokybės vasaros metu laisvai besiganančių karvučių pieno. Skirtingų brandinimų – nuo 12 iki 120 mėnesių, kurio brandą ir kokybę rodo besiformuojantys kalcio kristalai, Šis sūris pripažintas pasaulyje - pelnęs net 90 tarptautinių apdovanojimų.
Sūrio „Džiugas“ vardo kilmė slypi vienoje gražiausių tautosakos legendų apie galingą karžygį Džiugą, saugojusį Samogitiją nuo užpuolikų. Vieną dieną Džiugas sutiko žemdirbio dukrą Austelę, pamilo ją ir vedė. Pagal Žemaitijos krašto tradicijas, pirmąją naktį jaunavedžiai turi spausti sūrį, vėliau – jį parodyti vestuvių svečiams. Džiugo ir Austelės suspaustas sūris buvo toks tvirtas, didelis ir skanus, kad netrukus jį imta gaminti. Visgi, bėgantis lakas neaplenkė net nuostabiausių įsimylėjėlių ir vieną dieną Džiugas neteko savo mylimos žmonos Austelės. Apimtas liūdesio jis savo rankomis supylė kalną, kuris iki šių dienų puošia Telšių krašto apylinkes. Taip „Džiugo“ sūris gavo savo vardą.
„Džiugo“ sūrio skonis pažįstamas Lietuvos ir užsienio sūrio gurmanams. Kietasis sūris „Džiugas“ gaminamas vos iš 4 ingredientų – iš vasaros metu laisvai besiganančių karvučių pieno, raugo, negyvūninės kilmės fermentų bei druskos. Sūrio spalvą ir skonį dovanoja gamta – jame nėra jokių dažiklių bei konservantų. Šis sūris puikia tinka vegetarams – jame nėra laktozės, jis turtingas fosforu, kalciu, baltymais.
Sūris „Džiugas“ saugomas geografine nuoroda. Jis ypatingas ir dėl to, jog brandinamas klausosi M. K. Čiurlionio, Oginskio simfonijų, o 2010 m. šis sūris įgijo krikštatėvius – jo ekscelenciją Valdą Adamkų ir Almą Adamkienę. Sūrio „Džiugas“ unikalumas taip pat pripažintas ir sūrio ekspertų – „Džiugas“ didžiuojasi 90 tarptautinių apdovanojimų – DLG, Crystal Taste, Superior Taste Award, Anuga ir kitais.